Posted in Life

15 jaar Aniway: manga, anime en Japan

IMG_0011

Een gelukkige verjaardag Aniway! Dit tijdschrift heeft een bijzonder plekje in mijn hart gekregen. Ik ken het nu een tiental jaar, en zag het in die tijd enorm groeien. Het biedt een mix van reviews, nieuwsflashes en Japangerelateerde onderwerpen. Ook games, de Japanse popcultuur en op Japan geïnspireerde series passeren de revue. Dit alles wordt gelinkt aan Nederland, de thuisbasis van de Aniway redactie, en de daarrond liggende landen.

En het is een bijzondere redactie, want ze bestaat volledig uit vrijwilligers. Dat biedt vrijheid, want door die lage kosten zijn ze niet zo afhankelijk van adverteerders. Grafisch is het tijdschrift al lang een pareltje. In het prille begin moest ik af en toe mijn ogen dichtknijpen om scheel over een aantal taalfouten te lezen, maar dat is allang verleden tijd. In je schaarse vrije tijd zo’n topprestatie realiseren, dat verdient natuurlijk enorm veel lof! Er komen vier tijdschriften per jaar uit, en elke keer is het weer een feest. Ik lees alles van cover tot cover en hou ze gemiddeld zo’n drie jaar bij. Tenzij je toevallig een vriendenkring hebt die helemaal in-to manga is, is het immers niet vanzelfsprekend om bij te blijven in de enorme toevloed aan series uit Japan. Enkel de grootste en bekendste halen het tot ons televisiescherm. Naruto en Death Note bijvoorbeeld, om maar iets te noemen. Meer en meer uitgeverijen doen er wel iets mee.

Manga lees je....van achter naar voor en van rechts naar links :-)
Manga lees je….van achter naar voor en van rechts naar links!

Even een kleine definitie: Manga is Japans voor beeldverhaal, Anime voor tekenfilms en tekenfilmseries. Daarbij moet je weten dat het klassieke westerse beeld van schattig getekende figuren met ronde gezichten en grote ogen weliswaar terugkomt in veel series, maar zeker niet in elke manga. Manga is het Japanse stripverhaal, maar het ziet er wel heel anders uit dan een Westerse strip. De markt voor manga is in Japan ook veel groter, en komt in de buurt van die van onze boekenmarkt: er zijn manga voor eender welke doelgroep en in eender welk genre. Van kabouter Plop over Harry Potter naar Aspe tot aan Tom Lanoye, liefhebbers van alle voorgenoemden zouden iets kunnen vinden wat hen aanspreekt. Om over liefhebbers van horror nog maar te zwijgen.

01036
Cosplayers op een anime-fair in Odaiba

Het is een hele wereld, en Aniway geeft veel achtergrond bij de series die het bespreekt. Dat is ook nodig want hoewel Japan het Westen steeds beter leert kennen en er zich ook vaak op inspireert, is de Japanse samenleving wel anders dan de onze. Laat je dat zeker niet tegenhouden als je ooit in een manga wil duiken! Goede vertalingen houden hier rekening mee en geven extra achtergrond.

Aniway bespreekt games op alle mogelijke platformen en besteedt veel aandacht aan het fenomeen cosplay (Nederlanders houden natuurlijk van carnaval, en cosplay is een verkleedpartij op hoog niveau!). Met veel kennis van zaken en veel liefde voor Japan. Toch is het geen onverdeelde lofzang. Elke cultuur en samenleving heeft zijn schaduwzijden en dat is in Japan niet anders.  Natuurlijk zitten er ook tussen manga en anime reeksen die het kijken niet waard zijn. Aniway schuwt die kritiek niet, zonder daarbij scherp of gemeen te zijn. Van elke serie wordt aangegeven wie ze al dan niet zou kunnen aanspreken.

Mijn eigen interesse in Japan gaat ver terug. Als tien- tot dertienjarige deed ik Jiujitsu. Behalve dat ik stevige houdgrepen kon leggen was ik er niet zo bijster goed in, maar de hele ceremonie errond sprak me wel enorm aan. Zen, de theeceremonie, Japan heeft een heel eigen symboliek. Ik ben natuurlijk ook nooit uit mijn fascinatie voor tekenfilms en strips gegroeid en dat maakte manga voor mij de ontdekking van de eeuw. Toen ik de kans kreeg om naar Japan te gaan, wilde ik mijn beeld ervan dan ook dolgraag toetsen aan de realiteit. Vanaf de eerste minuut tot de laatste heb ik van mijn verblijf in Tokyo genoten. Japanners zijn gedienstig, introvert, hardwerkend en respectvol en ze dragen al die waarden hoog in het vaandel. Geen makkelijke levensinstelling. Manga biedt een broodnodige creatieve uitlaatklep en een hoge dosis escapisme. Wil je je erin verdiepen, dan is Aniway een prima uitgangspunt!

Interesse? http://www.aniway.nl/

Author:

I'm the writer of Mesmer, a historical fantasy series set in Ancient Gaul (which I hope to publish one day!). I'm also a reader with a special soft spot for comics, and a mom trying to show my kids all the voices the world has to offer. This is a space for me to type down the thoughts that I can't craft into fiction, and to complain when my characters nag me into doing stuff I don't have time for.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s