Posted in Fiction

Ja, ik heb een tattoo.

Hier is ie:

IMG_0002

Natuurlijk gaat deze post niet over tattoos. Hij gaat over Asterix en ik heb je er ingeluisd.

Asterix, mijn idée fixe

Mijn liefde voor Asterix is wel even permanent. Sterker, want hij vervaagt niet met de jaren. Het is mijn troostdekentje, mijn muze en mijn leuze: ‘Wees dapper en vergeet niet te lachen!’

Mijn vroegste herinnering aan Asterix is ‘Asterix chez les belges’. Op magistrale wijze vertaald en voorgelezen door mijn mama op vakantie in Frankrijk. Ik denk niet dat ik toen uperhaübt al kon lezen, maar ik was meteen smoorverliefd op het kleine mannetje met de gele snor. De woordspelletjes en culturele verwijzingen zullen het dus niet gedaan hebben. Neenee, hij had de leukste vrienden en stond altijd voor je klaar. Desnoods met geweld. Liefst met geweld! Mijn innerlijke driftkikker is dol op visgevechten: “Ze zijn vers, mijn argumenten! En als je niet lief voor me bent, dan gooi ik een menhir tegen je kop! Lekker puh!”

Het album in kwestie ziet er beter uit dan sommige van mijn boeken die 2 weken oud zijn.
Het album in kwestie ziet er beter uit dan sommige van mijn boeken die 2 weken oud zijn.

Het heeft geduurd tot ik een aantal niet Asterix-gerelateerde teksten van scenarioschrijver Réné Goscinny onder ogen kreeg voor ik mijn liefde voor de strip volledig kon duiden. Tranen met tuiten heb ik gehuild toen ik ‘Le petit Nicolas’ ontdekte. Van het lachen. Van verdriet. Want Goscinny stierf in 1977. Zijn stem, dat is voor mij ‘de zachte lach’. Een knipoog vol zelfrelativering. Simpele scenario’s met een dubbele bodem. Goscinny schreef voor iedereen. En dan nog met de hoop door iedereen even leuk te worden gevonden. Hij heeft het niet altijd makkelijk gehad…

Je kan de optelsom wel maken: 1977 tot 2015, dat is… (pakt haar rekenmachine) 38 jaar Asterix zonder Goscinny. Een uitdaging. Mensen zeggen me wel eens (voorzichtig) dat die live-action films toch hun ding niet zijn. Nee. Inderdaad. Kijk naar ‘Mission Cleopâtre’ en vergeet de rest.

Hetzelfde geldt voor ‘Het Geheime Wapen’. Aliens. I kid you not. Een botsing tussen manga en Disney, waarbij manga de romein is. Vergeten! Spijtig genoeg werkte ik aan een eindwerk over Asterixvertalingen toen het album uitkwam en was dat voor mij dus geen optie. Ik ben dan manga beginnen lezen en trok uiteindelijk naar Japan. Een mens moet zijn huiswerk maken. Daarover later zeker meer.

Er is gelukkig niets rationeels aan liefde. Asterix is mijn madeleine van Proust. De laatste tijd gebeuren er wel spannende dingen. Nieuwe scenarioschrijver, nieuwe tekenaar. Een prachtige 3D-film die in niets lijkt op de live-actions. Ik kijk ernaar zoals naar een kind dat leert fietsen. Apetrots maar bang dat ie zal vallen. Elke seconde overeind zonder trainingwieltjes is echter de moeite waard!

P.S.
Een kleine twee jaar geleden besloot mijn man dat hij een tattoo wilde. We zaten in het zonnetje op ons terras aan een sangria te nippen en ik was uitgebreid aan het uitleggen waarom ik dat niet zo’n goed idee vond. “Eender wat je laat zetten, ooit raak je het beu en dan…” Tja, toen liep het natuurlijk mis. Alleen is dat absoluut niet het juiste woord want ik ben er dolblij mee!
Mijn man heeft ondertussen ook zijn tattoo, dat spreekt. Mijn argumenten waren toch niet meer zo spatelvers.

Author:

I'm the writer of Mesmer, a historical fantasy series set in Ancient Gaul (which I hope to publish one day!). I'm also a reader with a special soft spot for comics, and a mom trying to show my kids all the voices the world has to offer. This is a space for me to type down the thoughts that I can't craft into fiction, and to complain when my characters nag me into doing stuff I don't have time for.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s