Posted in Life

MBTI: Loved by HR…and by me

Hoe zou je jezelf omschrijven?

Een lastige sollicitatievraag. Natuurlijk krijg je ze elke keer. Voorbereiden is dus de boodschap. Toch: de meeste mensen zijn niet in vijf woorden te vatten. Ik ben heel sociaal. Tot ik slechtgezind ben. Dan wil ik alleen zijn. Bijvoorbeeld.

Afhankelijk van hoeveel koffie ik gedronken heb, zit ik er dus wel eens mee te klungelen, met die vraag. Laatst had ik een goede tas naar binnen, was ik bij de pinken en zei ik: “ik ben een INFJ.”

“Aha,” zei de interviewster (van een HR kantoor). “MBTI.”

En we waren gelanceerd in een gesprek over mijn persoonlijkheid. Vijf woorden: lastig. Vier letters, geen probleem. Met dank aan mijn laatste werkgever, die de ‘Myers-Briggs Type Indicator’ gebruikte om de samenwerking op de werkvloer te verbeteren. Je kan er online testen over vinden, maar die doen de volledige theorie geen eer aan. Wij spraken namelijk na de test met een psycholoog om de resultaten te dubbelchecken. Er zijn 16 types, maar bij elk onderdeel ben je in meer of mindere mate het één of het ander. Bovendien kan je doorheen je leven gedrag stellen dat afwijkt van je type.  Ik hou niet van hokjesdenken en ik wil bij persoonlijkheidstesten vaak de niet bestaande optie aankruisen. Maar mijn collega’s die de sessies al gedaan hadden, waren er erg enthousiast over. Dus ik ging er ook voor. En ik herkende me enorm in mijn profiel:

“I” van Introversie omdat ik mijn energie uit mijn innerlijke belevingswereld haal;

“N” van Intuition (die “I” was al bezet, denk ik dan) omdat ik graag intuïtief omga met informatie, de grote lijnen wil achterhalen en verbanden leg;

“F” van Feeling omdat ik graag mijn gevoel laat meespelen in beslissingen;

“J” van Judging omdat ik graag plan, geordend werk, en snel een oordeel heb.

Mijn J is trouwens een ENORM uitgesproken deel van mijn persoonlijkheid. Toen we naar Japan trokken heb ik mijn koffer twee weken van tevoren gemaakt. En ze dan weer uitgepakt, omdat ik het belachelijk vond zo ver van tevoren te pakken. Maar ik wist wel dat alles in de koffer kon, hà!

Er hoorde een hele documentatie bij de test. De INFJ als kind, als tiener, als volwassene… Ik heb er met enige rillingen in gelezen, want ik las effectief over MIJN talenten en mindere punten en ik herkende ook de evolutie die ze hebben doorgemaakt. Een feest van herkenning.

Op de dagdagelijkse werkvloer leidde MBTI soms tot hilarische taferelen:

“Ga je mee naar de Ladies Movies Night morgen? Er is een kaart over”

“Moet ik effe over nadenken, ik mag van mijn J-kant maar één avond weg deze week.”

Of

“Die klant is keihard aan het roepen, ga een T halen!” (Een “T” is een rationele beslisser en doorgaans wat minder vatbaar voor bullebakken)

Variatie:

“Die klant is keihard aan het wenen, ga een F halen!”

Op een evaluatie klinkt MBTI echter als volgt:

“Heb jij nog opmerkingen? Want ik ben een T, ik ben nogal rationeel, dat kan soms bot overkomen voor een F.”

Of

“Stoort het je dat ik zo op de hak van de tak spring soms? Want jij bent een planner, en ik improviseer liever….”

Het was een vrijgeleide tot dialoog. Dat is het mooie aan MBTI. Geen enkele letter is uitsluitend positief of negatief, dus kan je op een zachte manier met elkaar communiceren. We deden ook nog oefeningen om een beter inzicht te krijgen in de belevingswereld van andere types.

Van katten aaien tot bomen knuffelen en vissen gooien, mijn collega’s deden het allemaal. Zelfs als rasechte dierenliefhebber vind ik MBTI op de werkvloer de betere keus. Meestal hangen er immers geen katten aan de andere kant van de lijn.

Author:

I'm the writer of Mesmer, a historical fantasy series set in Ancient Gaul (which I hope to publish one day!). I'm also a reader with a special soft spot for comics, and a mom trying to show my kids all the voices the world has to offer. This is a space for me to type down the thoughts that I can't craft into fiction, and to complain when my characters nag me into doing stuff I don't have time for.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s