Posted in Fanfiction, Life, Writing

Fanfiction, my shady hobby

DSC04749

Wie solliciteert, mag er gegarandeerd over vertellen: zijn hobby’s. Sommige mensen hebben werk dat hun tot in de punten van hun tenen boeit. Maar iedereen doet zijn hobby graag. Als dat niet waar is, wordt het tijd dat je er een andere zoekt!

Sinds kort heb ik mijn hobby op mijn cv gezet. Ik leg ze niet zo graag uit. Maar nu moet het, want ik solliciteer als webredacteur, een job waar ik geen ervaring in heb.  Of toch wel, want -tadaa!- schrijven is mijn hobby.

Mijn andere hobby is lezen. Tijdens mijn zwangerschapsverlof heb ik ook nog gehaakt. Scoort allemaal geweldig op sollicitaties, gelukkig heb ik werkervaring of ik was over tien jaar nog bezig. Ik ben wel eens van rotsen gaan springen maar na een keer of drie was ik het beu. Dansen vind ik wel een prachtige hobby. Spijtig alleen dat ik niet prachtig kan dansen.

Een hobby is net dat ietsje leuker als je er niet vreselijk slecht in bent. Ik lees als een trein en ik schrijf meestal op turbo. Dus dat zijn mijn hobby’s. Ik jog ook nog, maar dat noem ik sport.

Ik schrijf originele verhalen (die ik wijselijk offline houd), de openingstekst voor het huwelijk van mijn vriendin, de smsjes van mijn man…. en fanfiction. Alles behalve een dagboek eigenlijk, want van dagboeken word ik zenuwachtig. Echte thrillers zijn het, je kan er niet van slapen. Doe mij maar een to-do lijstje.

Ken je Twilight? Vampieren, bloedmooie mensen en de verdwaasde blik van Kirsten Stewart als je voor de film ging. Wel ‘Fifty Shades of Grey’ is ontstaan uit de schrijfsels van iemand die zo in Twilight opging dat ze er op verder borduurde. In een online ‘fanfic’. Uiteindelijk herschreef ze haar hersenspinsel tot een eigen verhaal en voilà, SM veroverde de wereld.

Fifty Shades bevat nu net niet het rijkste proza dat er in de wereld te vinden is. Ok, dat is een understatement. Het is vrouwenporno. Maar dat verkoopt, dus er is toch behoefte aan. Schrijfster blij, lezers blij, ‘mischief managed’. Er zijn miljoenen mensen die fanfiction schrijven. Om te horen of het gelukt is, zetten ze hun schrijfsels vaak online. Bijvoorbeeld op http://www.fanfiction.net, om maar iets te noemen.FanFiction_Net_logo

Het is dus schrijven met andermans personages. Zoals gitaar spelen met andermans liedjes. Sommigen willen met hun gitaar hun geld verdienen en ja, dan moet je een stap verder gaan. De rest mag ontspannen covers tokkelen. Zo gaat het ook met fanfiction. Het leukste aan fanfic vind ik over het origineel kunnen leuteren. Met mensen uit de hele wereld door liggen kletsen over het boek of de serie waar je levensechte vriendenkring al eeuwen genoeg van heeft. Het is kampen bouwen en indiaantje spelen met online vriendjes. Het is geen oefening en het leidt nergens naar. Aan het einde van Risk heb je niet geleerd hoe je de wereld moet veroveren en dat doet er ook niet toe. Het is leuk. Punt.

Ooit wil ik de wereld veroveren. In mij geval betekent dat: professioneel schrijven en daar steengoed in zijn. Dit is mijn online klaslokaal. Laat de kritiek maar komen! UGH!

Author:

I'm the writer of Mesmer, a historical fantasy series set in Ancient Gaul (which I hope to publish one day!). I'm also a reader with a special soft spot for comics, and a mom trying to show my kids all the voices the world has to offer. This is a space for me to type down the thoughts that I can't craft into fiction, and to complain when my characters nag me into doing stuff I don't have time for.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s